Restaurant "Het Koffiehuis van den Volksbond"
Homepage Restaurant Informatie Menukaart Geschiedenis Links

Zomaar een recensie...

Restaurant "Het Koffiehuis van den Volksbond" Recensie uit Iens.nl:

Gnoe at bij 'Restaurant het Koffiehuis van den Volksbond':

Eindelijk heb ik eens gegeten bij Restaurant het Koffiehuis van de Volksbond in Amsterdam.

Het is gevestigd in een mooi pand aan het Kadijksplein, gelegen naast het kleine sluisje en met zicht op het Scheepvaartmuseum en VOC-schip de Amsterdam. Een sfeervol interieur met klaprozen en een bar over de hele breedte van het pand; je schuift gewoon aan waar plaats is. Heel gezellig, alleen nogal luidruchtig.

Maar het gaat natuurlijk om het eten! Er is een gevarieerde kaart, met helaas maar 1 vegetarisch hoofdgerecht en 2 (?) vegetarische voorgerechten - ik ga er voor het gemak dan maar even vanuit dat de aspergesoep vega was. Overigens lijkt het een trend dat restaurants weer steeds minder vegetarisch bieden… Dat is ook al een poos gaande in de gratis kookblaadjes. Maar dat terzijde.

Vooraf kregen we van het huis brood met kruidenboter. Het brood, een stuk Turkse pide, was uitzonderlijk lekker en de knoflookboter smaakte ook prima. Zelfgemaakt natuurlijk. Mijn keus viel vervolgens op het enige vega hoofdgerecht: gevulde aubergine met paprika en hazelnoot, geserveerd met rijst en korianderyoghurt. Dat was erg lekker! Daarbij hoorde gestoomde (vermoed ik, aan de kleur en bite te oordelen) broccoli en wordteltjes. Mooi gepresenteerd. De sla is een speciale vermelding waard: verschillende koolsoorten met ui en appelsmaak, misschien door het gebruik van appelazijn. Ik had écht naar de ingrediënten hiervan moeten vragen maar we hadden een beetje haast. De spijt komt altijd achteraf.

Mijn broer had al vaker bij ‘de volkskeuken’ gegeten (het is bij hem op de hoek) en koos dit keer voor de visdumplings en verse asperges met ham. Zag er allemaal lekker uit en het smaakte hem prima. Overigens dacht ik dat dumplings in deeg gevouwen bundeltjes waren, maar dit waren gewoon een soort visgehaktballetjes. Dumplings zijn dan misschien gewoon ‘kleine hapjes’???

Jammer dat we haast hadden want de nagerechten deden me het water in de mond lopen. “So what?” zullen jullie misschien denken, maar ik ben helemaal geen toetjesmens en de toetjeskaart brengt me eigenlijk nooit in vervoering. Dus dat zegt wel wat. Ik noem maar even de cheesecake met tequila en truffels voor bij de koffie. Mmmm. Nou ja, ander keertje.

Ik realiseer me dat ik misschien wel erg lyrisch klink nu… Dus voor de duidelijkheid: het eten was erg lekker, maar ook weer niet uitzonderlijk geweldig. Al met al een redelijke prijs-kwaliteit verhouding, zeker als je de ambiance meerekent.

BTW: je mag de schat van een kat niet voeren omdat ze een voedselallergie heeft. Het staat nota bene op de menukaart. En wat is het een mokkeltje. (zie foto). Voor de gruwelgrrls onder ons: nee, ze zit niet bij je op tafel.

(meer meningen van gasten over de Volksbond, gevonden op http://www.iens.nl)


Stitched in holland:

"It was goodbye too from my Dutch class which won't be re-assembling next semester. We went out to eat at Restaurant 'the Koffiehuis van den Volksbond' right near Artis and the Scheepvaartmusuem.

It was great! I had the morroccan lamb with apricots and pumpkin followed by an icecream parfait with mango sauce. I shared a greek salad with one of my classmates.

Definitely a place to go back to. I recommend it for kids too - just take some colouring pencils and the kids can draw on the paper tablecloths. It's magically beautiful in that part of Amsterdam and incredibly quiet too."

Kadijksplein 4 - Amsterdam - tel: 020 622 12 09
Restaurant "Het Koffiehuis van den Volksbond"